Zakwas jest podstawą życia na wielu kontynentach. Jest również często postrzegany jako jeden z „najgorszych” pokarmów na świecie.
Zakwas był opisywany w różnych kontekstach, m.in. jako oznaka cywilizacji i dobrego zdrowia. Faszyści żywności, tacy jak Michael Pollan, od dawna potępiali zakwas jako gorszą formę jedzenia, chociaż ma on ważne znaczenie historyczne i kulturowe dla wielu kultur na całym świecie.
Według profesora botaniki Johna Wilsona-Smitha „kwaśny” oznacza „niesfermentujący” lub „destrukcyjny”, podczas gdy „skorupa” odnosi się do ochronnej tarczy, która otacza i chroni nasiona w jego łusce lub puszystości. Ta skórka może powstać po fermentacji; jeśli nie tworzy się skórka, fermentacja trwa w nieskończoność, prowadząc ostatecznie do rozdzielenia na oddzielne ziarna (znane jako „drożdże”) i ostatecznie do rozkładu (osiadania). Innymi słowy: zakwaszanie oznacza rozpadanie się na mniejsze cząstki.
Zakwas jest szeroko stosowany do pieczenia chleba i jest dobrym źródłem wysokiej zawartości białka, żelaza i witamin z grupy B.
W ciągu ostatnich kilku lat zakwas stał się bardziej popularny w świecie dietetycznym. Jest wielu ekspertów żywieniowych, którzy twierdzą, że spożywanie zakwasu jako części codziennej diety jest ważne. Różne badania wykazały, że codzienne spożywanie zakwasów może pomóc szybciej schudnąć i utrzymać wagę na stałe. Pomaga również zapobiegać nowotworom i chorobom układu krążenia.
Jak wszyscy wiemy, istnieją produkty o naturalnej zawartości cukru, które zawierają dużo kalorii na gram i nie zapewniają żadnych korzyści dla zdrowia ani poziomu energii. Na przykład baton czekoladowy może zawierać od 30 do 60 gramów cukru na baton, co może być dobre dla kogoś, kto nie ma wystarczającego poziomu energii, ale zły dla kogoś, kto potrzebuje dodatkowej energii, aby utrzymać normalny tryb życia lub wykonywać codzienne zadania w pracy lub szkoła. Z drugiej strony niski.
Zakwas jest popularnym jedzeniem na świecie. Jest bardzo zdrowy i smaczny. Problemem może być jednak to, że jeśli ktoś nie praktykuje zdrowego odżywiania, to nie będzie w stanie wytworzyć silnego układu odpornościowego, a tym samym będzie miał większe szanse na zachorowanie. Więc następnym razem, gdy planujesz zrobić zakwas, postaraj się poświęcić co najmniej godzinę na jego prawidłowe przygotowanie, aby zwiększyć produkcję komórek odpornościowych (białych krwinek) w twoim ciele, w przeciwnym razie możesz zachorować.
Chleb na zakwasie może być dobry dla twojej diety. Ale prawdopodobnie nie pasuje do białka w mięsie lub jajkach. Nikt nie może twierdzić, że zakwas jest lepszym pomysłem.
Termin „naturalna” lub „ekologiczna” żywność istnieje od niepamiętnych czasów i nadal ma duże znaczenie, gdy ludzie wybierają swoje produkty spożywcze. Wiele firm próbowało znaleźć sposoby na ulepszenie tego podejścia, aby poprawić zarówno produkt, jak i wrażenia użytkownika, czyniąc je zdrowymi i pięknymi, a także smacznymi, ale powinieneś wiedzieć, że nie ma naukowych dowodów na to, że chleb na zakwasie ( lub jakiekolwiek inne jedzenie) sprawi, że będziesz zdrowszy lub dłużej żył niż jakikolwiek inny rodzaj chleba, a nawet filiżanka zielonej herbaty.
Musi być nie tylko świeży i dobrej jakości, ale także na tyle zdrowy, abyś chciał go regularnie spożywać (co w końcu oznacza regularne spożywanie).
Zakwas jest uważany za dobry dla zdrowia i świetny do kontrolowania apetytu. Chleb na zakwasie wytwarzany jest z naturalnie sfermentowanej mąki, która może utrzymać prawidłowy metabolizm.
Aby spróbować zakwasu, musisz wykonać trzy proste kroki:
– Kup trochę zakwasu, które można znaleźć w sklepach naturalnych i ze zdrową żywnością. – Zrób 6-12 bochenków na zakwasie w domu. – Przechowuj je w lodówce i delektuj nimi do śniadania lub kolacji.
To studium na chlebie na zakwasie, które wypróbowałem na uniwersytecie.
Najnowsze komentarze